25 mei 2021

Nieuwe Zó werkt de zorg-mini: Cliëntondersteuning

Mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner bij het regelen ervan. Gemeenten en zorgkantoren moeten mensen hierop wijzen. Dat is wettelijk geregeld. Wat cliëntondersteuning inhoudt en hoe het wordt geregeld, leggen we nu uit in de nieuwe mini van de Zó werkt de zorg-app.

Cliëntondersteuning uitgelegd
De Zó werkt de zorg-mini over cliëntondersteuning geeft antwoord op drie vragen: wat is onafhankelijke cliëntondersteuning en wat zijn relevante feiten? Wat doet de onafhankelijke cliëntondersteuner? En hoeveel mensen die zorg krijgen uit de Wmo weten dat zij hulp kunnen krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner? Het blijkt bijvoorbeeld dat bijna tweederde van de mensen met een maatwerkvoorziening uit de Wmo niet weet dat ze gebruik kunnen maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Zó werkt de zorg-mini’s
In de mini’s van Zó werkt de zorg geven we in drie heldere visualisaties inzicht in belangrijke thema’s in de zorg. Naast feiten over de cliëntondersteuning brachten we hier eerder ook al de acute zorg, ggz, (trends in de) ouderenzorg, infectieziektebestrijding en geboortezorg in beeld. De mini ’s zijn voor iedereen te bekijken in de gratis Zó werkt de zorg-app. In de app zijn ook te vinden: alle plaatjes uit de zes boeken in de Zó werkt de zorg-serie, zoals over de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en huisartsenzorg.

Platform Zó werkt de zorg
Het platform bestaat uit achttien partijen die als doel hebben heldere, neutrale en toegankelijke informatie over de zorg voor iedereen beschikbaar te maken. De Argumentenfabriek is uitvoerend partner van het platform. Het platform heeft inmiddels zes boeken over de zorg gemaakt. Het zevende boek, Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg, verscheen op 21 april 2021.