04 april 2019

Jeugdarts Vasanthi over Zó werkt de zorg

Vasanthi Iyer is arts Maatschappij & Gezondheid, werkzaam bij TNO en leidt basisartsen op tot jeugdarts KNMG. Ze is erg enthousiast over de zorgboeken, die inmiddels op de verplichte literatuurlijst van de opleiding staan.

“Als instituutsopleider van  jeugdartsen merk ik dat de zorgboeken een goede toevoeging zijn op het curriculum. Een van de onderwerpen die we behandelen is bijvoorbeeld de financiering van de zorg. Als arts werkzaam in de publieke gezondheidszorg is het belangrijk om buiten je eigen spreekkamer om, op de hoogte te zijn over waar de geldstromen vandaan komen.”

Kosteneffectiviteit en preventie
“Wanneer je met een probleem van een jeugdige te maken krijgt en hiernaar wilt handelen, moet er een interventie worden gepleegd. Bij zo’n interventie zijn allerlei partijen betrokken. Als arts in de publieke gezondheidszorg bekijk je hoe je zo kosteneffectief mogelijk iemand kunt helpen, en dat doen we met preventieve interventies zoals vaccineren. De zorgboeken maken de stelselwetten en geldstromen inzichtelijk, zoals hoeveel geld er vanuit het rijk naar publieke gezondheid gaat en waar dat terecht komt.”

Geen woorden maar plaatjes
“Het visuele aspect van de boeken spreekt me erg aan. De mooie plaatjes zeggen vaak meer dan woorden en laten op een ruimtelijke manier zien hoe de zorg werkt, zoals het schema over hoeveel het Rijk voor de publieke gezondheidszorg begroot.”

Wil je meer weten over onze boeken of onze app? Waar alle informatie over hoe ons zorgstelsel werkt overzichtelijk is weergeven? Kijk dan hier voor meer informatie over onze producten.