Nieuws
“Deze publicatie is heel waardevol. Het boek geeft nieuwe inzichten en brengt op een goede en overzichtelijke manier de complexiteit van de gehandicaptenzorg in beeld.” Dat zegt Frank Bluiminck, directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland tijdens de feestelijke onthulling van het zevende en nieuwste boek van Platform Zó werkt de zorg. “Ik had er eerst een hard hoofd in, want de gehandicaptenzorg is zo divers en meervoudig. Maar deze publicatie heeft het voor elkaar gekregen, complimenten!”
Nederland telt twee tot drie miljoen mensen met een of meer beperkingen. Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen zij krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat? De antwoorden en nog veel meer lees je in het nieuwe boek Zó werkt de gehandicaptenzorg, boordevol toegankelijke plaatjes en korte bondige tekst. Handig voor ieder die in en om de zorg werkt of gaat werken, in de privésfeer ermee te maken heeft of (gemeentelijk) beleid maakt.
Op woensdagmiddag 18 november vieren we de publicatie van Zó werkt de gehandicaptenzorg tijdens een feestelijke online boekpresentatie. Met interessante sprekers, belangrijke feiten over de gehandicaptenzorg en uiteraard ook ruimte voor vragen uit het publiek. Wil je digitaal aanwezig zijn bij deze bijeenkomst? Hieronder lees je hoe je je aan kan melden.
Wil jij beter begrijpen hoe ons zorgstelsel in elkaar zit? Omdat je in de zorg werkt of gaat werken, omdat je beleid maakt, of om andere redenen? Doe dan mee aan een van onze (online) trainingen over het zorgstelsel, die we samen met De Denkacademie organiseren.
Nederland telt twee tot drie miljoen mensen met een of meer beperkingen, van lichamelijke en zintuiglijke tot licht verstandelijke en zeer ernstige meervoudige beperkingen. Afhankelijk van hun situatie hebben deze mensen zorg en ondersteuning nodig. Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen zij krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat?
De zorguitgaven stijgen volgend jaar naar 86,7 miljard euro, zo blijkt uit de Rijksbegroting die op Prinsjesdag is verschenen. Dat is 4,5 miljard euro hoger dan de begroting van vorig jaar.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die het op eigen kracht niet redden. In dit zogeheten ‘sociaal domein’ komen maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, en ondersteuning van werk en inkomen bij elkaar. Wat verstaan we onder sociaal domein, welke doelen heeft de overheid hiermee en hoe werkt dat uit voor burgers en gemeenten? Een nieuw boek moet helder antwoord geven op deze vragen. Eén van partners van het boek legt uit: “Om de transformatie in het sociaal domein goed te volbrengen, moét je begrijpen hoe het stelsel werkt.”
Waar vinden de meeste bevallingen plaats, thuis of in het ziekenhuis? En hoeveel kinderen worden er eigenlijk jaarlijks geboren? Met drie overzichtelijke visualisaties geven we inzicht in de geboortezorg, de zorg voor moeder en kind tijdens en na de zwangerschap in Nederland. Iedereen kan ze bekijken in de gratis app van Zó werkt de zorg
Bijna vier op de tien Nederlanders krijgen op een moment in hun leven te maken met psychische problemen. Deze mensen komen terecht bij een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg, vaak afgekort tot ggz. Wat zijn eigenlijk de maatschappelijke kosten van psychische problemen? Hoe zit het met de mensen die hun behandeling krijgen opgelegd door de rechter? Waar lopen mensen tegenaan bij de overgang van de jeugd- naar de volwassenen-ggz? En wat betalen mensen nou eigenlijk zelf, bijvoorbeeld als ze worden opgenomen?
Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft, neemt snel toe de komende jaren. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen dat voor ouderen kan zorgen door een krimpende arbeidsmarkt. Nu al zijn vacatures moeilijk te vervullen. De komende decennia moeten we 'woekeren met schaarse middelen' in de ouderenzorg, stelde onlangs de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen. Hoe staan we er nu voor?