01 april 2021

Nieuw boek brengt zorg voor mensen met psychische problemen in kaart

Vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen zij krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat? Dit en nog veel meer lees je in het nieuwe boek Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg, boordevol toegankelijke plaatjes en bondige tekst. Handig voor iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg werkt of gaat werken, er beleid over maakt, of in de privésfeer ermee in aanraking komt.

Wat zijn veel voorkomende problemen waar de ggz bij helpt? Waar krijgen mensen met psychische problemen zoal zorg en van wie? Wat is het verschil tussen een psycholoog, psychotherapeut of psychiater? Hoe regelt de Wet forensische zorg ggz voor mensen die een delict hebben gepleegd? Hoe werkt verlof in de ggz? En hoe ontwikkelen de uitgaven aan ggz zich? Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg geeft antwoorden op al deze vragen (en nog veel meer).

Steun van zeventien partijen
Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg is een uitgave van Platform Zó werkt de zorg en is gemaakt met zeventien partijen. Dit zijn: de Nederlandse ggz, Dienst Justitiële Inrichtingen, Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten, Kwintes, Levvel, Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten, MIND Platform, de ministeries van Justitie en en Veiligheid en VWS, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), P3NL, SBOH, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Verslavingskunde Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Eerdere boeken
Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg
 is het achtste boek van het platform. Eerdere boeken zijn: Zó werkt de zorg in Nederland, Zó werkt de huisartsenzorg, Zó werkt de ouderenzorg, Zó werkt publieke gezondheidszorg, Zó werkt de zorgverzekeringZó werkt de geneesmiddelenzorg en Zó werkt de gehandicaptenzorg.

Praktische informatie:
Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg is verkrijgbaar in webshops en in de boekhandel. Het boek kost €25,00, het e-book (geschikt voor laptops en tablet) kost €12,50. Voor inhoudelijke vragen: mail naar info@zowerktdezorg.nl.