06 september 2019

Zó werkt de geneesmiddelenzorg november in de boekhandel

De tekst van Zó werkt de geneesmiddelenzorg is vrijwel rond en onze studio staat in de startblokken om de circa 45 afbeeldingen en het boek vorm te geven. Afgelopen weken was het aan de 11 specialpartners om kritisch met ons mee te lezen. En met resultaat: de meer dan 70 pagina’s concepttekst werden voorzien van scherpe opmerkingen, duidende aanvullingen en verbeteringen. Het boek is er duidelijk nog beter van geworden.

We bogen ons over vragen als: Wie doen er fundamenteel onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen? Wat is het eigenlijk: een pil of een tablet? En spreken we over magistrale bereiding of apotheekbereiding? Op het oog misschien nuances, maar van groot belang voor het juist weergeven van de complexe wereld van de geneesmiddelenzorg.

Want complex is het zeker en dat is precies ook de meerwaarde van Zó werkt de geneesmiddelenzorg. Door de belangrijke spelers, wetten en geldstromen in de geneesmiddelenzorg in kaart te brengen biedt het boek een helder en neutraal overzicht voor zorgprofessionals (in spe), beleidsmakers, politici en bestuurders. En voor iedereen die wil weten hoe de prijs van een geneesmiddel tot stand komt, wat de meest gebruikte geneesmiddelen zijn, hoe lang de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel gemiddeld duurt en hoeveel Nederland uitgeeft aan (dure) geneesmiddelen.