05 november 2019

Boek maakt complexe geneesmiddelenzorg inzichtelijk met visualisaties en korte teksten

AMSTERDAM – Hoe lang duurt het om een innovatief geneesmiddel te ontwikkelen? Wat is apotheekbereiding? Wie mogen geneesmiddelen voorschrijven en verstrekken? Hoe komt de prijs van een geneesmiddel tot stand? Hoeveel geld geven we uit aan geneesmiddelen en hoe is de vergoeding ervan geregeld? Het boek Zó werkt de geneesmiddelenzorg geeft met ruim 40 visualisaties en begeleidende teksten inzicht in de complexe geneesmiddelenzorg.

Geneesmiddelen zijn volop in het nieuws en meestal gaat het over de prijs en toegankelijkheid ervan. Toch is voor velen onduidelijk hoe prijzen tot stand komen en waarom het lang duurt totdat een nieuw geneesmiddelen beschikbaar is voor patiënten. Zó werkt de geneesmiddelzorg, laat zien hoe dit werkt en geeft uitleg over de organisatie van de geneesmiddelenzorg werkt van onderzoek en zorg tot vergoeding en controle. Het behandelt thema’s als geneesmiddelentekort, marktbescherming en veiligheid en legt uit wat begrippen al ‘de sluis’, ‘add-on’ en ‘weesgeneesmiddelen’ betekenen.

Steun elf partijen
Zó werkt de geneesmiddelzorg is een uitgave van Platform Zó werkt de zorg en is gemaakt met steun van elf partijen. Het gaat om: College ter beoordeling van Geneesmiddelen, ESHPM, KNMP, HollandBIO, Nederlandse Zorgautoriteit, Nederlandse Federatie van UMC’s, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, VvAA, het ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. De Argumentenfabriek heeft het proces begeleid en het boek gemaakt.

Over Platform Zó werkt de zorg
Platform Zó werkt de zorg heeft als missie het debat en de besluitvorming over de zorg naar een hoger plan te tillen door middel van heldere, neutrale en toegankelijke informatie. De 18 partners zijn: Patiëntenfederatie Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, VvAA, NVZ, NFU, LAD, Vilans, NZa, ESHPM, AAG, ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland, RIVM, SBOH, Ambulancezorg Nederland, NZa en De Argumentenfabriek als uitvoerend partner.
Zó werkt de geneesmiddelenzorg is het zesde boek van het platform. Andere boeken zijn: Zó werkt de zorg in Nederland, Zó werkt de huisartsenzorg, Zó werkt de ouderenzorg, Zó werkt publieke gezondheidszorg en Zó werkt de zorgverzekering.

Praktische informatie:
Zó werkt de geneesmiddelenzorg is verkrijgbaar in webshops en in de boekhandel. Het boek kost €20,00, het e-book (geschikt voor laptops en tablet) kost €10,00. Voor inhoudelijke vragen: mail naar info@zowerktdezorg.nl.